Zájem o alkohol v únoru byl vyšší než v předchozích letech, Suchej únor tak Češi příliš nepodpořili

07. 03. 2024 | Lucie Dlouhá

V posledních dvou letech byl patrný nižší zájem o alkohol během února, kdy probíhá kampaň Suchej únor. Tento trend se však letos nepotvrdil, alkohol Češi kupovali víc než v předchozích letech. Z dat společnosti Heureka dále vyplývá, že listopad a prosinec jsou dlouhodobě nejsilnějšími měsíci, co se týká vyhledávání alkoholického zboží na internetu.

Únor jako měsíc bez alkoholu, to je iniciativa zaměřená na osvětu a prevenci před škodlivými účinky užívání alkoholických nápojů. Podle dat neziskové organizace Suchej únor se do letošního ročníku zapojilo více než milion dospělých, rekordních 17 %. Data společnosti Heureka však ukazují opačný trend. Od února 2022, kdy nastal výrazný propad po pandických letech, se zájem o alkohol v únoru zvyšuje. Za únor 2023 byl meziroční nárůst 12 % a za letošní únor se zájem o alkohol meziročně zvýšil o 7,5 %.

“Už za první dva týdny v únoru bylo evidentní, že letošní rok budeme patrně zase na vyšších číslech než loni a to se na konci měsíce skutečně potvrdilo, Češi alkohol nyní vyhledávali více, než v předchozích dvou letech. Stále sice nejsme na číslech v době před a v průběhu pandemie, ale trend je vzrůstající,” komentuje data Michal Buzek, šéf analytiků v Heureka Group.

Češi patří ve světovém hodnocení mezi největší konzumenty alkoholu, zejména u piva drží prvenství. Ačkoliv se spotřeba piva na jednoho obyvatele podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven zvýšila, ve vyhledávání na internetu naopak pivo, stejně jako víno, dlouhodobě klesá. “U vína jsme meziročně zaznamenali 20% pokles a u piva dokonce více než čtvrtinový,” říká Buzek.

Naopak se zvýšil zájem o víceprocentní alkoholické nápoje, jako jsou absinthy, armaňaky nebo vermuty a různé likéry. O více než 40%  meziročně rostly míchané nápoje. Mezi nejvyhledávanější kategorie patří rumy, whisky, vína a likéry. “Dlouhodobý pokles u vín a piv tak patrně můžeme přičíst tomu, že Češi na internet stále častěji chodí hledat nejlepší nabídky tzv. tvrdého alkoholu, který mívá vyšší pořizovací cenu než pivo nebo běžná lahev vína,” uzavírá Buzek.