Za celý rok lidé nejčastěji hledali na Heurece výraz “iPhone”, v prosinci to byl “nurofen”

02. 02. 2023 | Adéla Berková

Bezkonkurenčně nejhledanějším výrazem na Heurece byl v loňském roce opět výraz iPhone. Následovalo vyhledávání lednic a televizí, do první desítky výrazů za celý rok se dostala také stavebnice lego, matrace nebo pračky. Při pohledu na jednotlivé měsíce stojí za zmínku léto, kdy lidé vlivem energetické krize vyhledávali především lednice; a také prosinec, během nějž se bezkonkurenčně nejhledanějším výrazem stal Nurofen.

Tak jako v předchozím roce, i letošek ukázal, že lidé na Heurece vyhledávali nejčastěji mobilní telefony, a to konkrétně iPhony. Tento výraz ovládl žebříček vyhledávání i při rozpadu na jednotlivé měsíce. Obliba konkrétního modelu iPhone 13 je reakcí na uvedení nové řady iPhonů – iPhone 14. „Po uvedení novinky na trh totiž většinou mírně klesne cena předchozích modelů, proto vzrostl loni zájem právě o iphone 13,“ vysvětluje chování zákazníků na internetu Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz. Stejně tak loni se po uvedení “třináctky” stal nejvyhledávanějším iphonem ten s číslem 12.

Trochu jiné starosti, než vyhledávání mobilních telefonů měli Češi během léta. „Během letních měsíců byl mezi lidmi neobvyklý zájem o lednice, v čemž hrála významnou roli zřejmě obava z nadcházející energetické krize a snaha výměnou spotřebiče ušetřit,“ vysvětluje Michal Buzek z Heureky a dodává: „Výjimkou byl také prosinec, kdy se nejvyhledávanějším výrazem stal Nurofen, za což mohly četné informace v médiích o jeho nedostatku.“

Podobný trend, co se týče zájmu zákazníků ukazují také data na Slovenské Heurece. I zde se stal výrazem roku “iPhone”.

O Heurece

Heureka.cz je největší nákupní rádce a cenový srovnávač na českém a slovenském internetu. Měsíčně Heureku navštíví 4,5 miliónu reálných uživatelů (NetMonitor) a je šestým nejnavštěvovanějším webem v Česku. Zákazníci na Heurece vybírají a srovnávají nabídky produktů z více než 38 000 internetových obchodů. Heureka pomáhá lidem nakupovat jednoduše, bezpečně a s přehledem. Heureka je součástí Heureka Group, skupiny srovnávačů zemí střední a východní Evropy.

O Heureka Group

Skupina Heureka Group, to je devět zemí střední a východní Evropy, 23 milionů návštěvníků měsíčně a nabídka z více než 55 tisíc internetových obchodů. Klíčovým posláním Heureka Group je propojování e-shopů a značek se zákazníky. Hlavním cílem je pomoci e-shopům, značkám a dalším partnerům oslovit všechny naše uživatele napříč celým regionem a poskytnout jim při tom maximální podporu po všech stránkách. Do skupiny Heureka Group patří také Árukereső.hu v Maďarsku, Compari.ro v Rumunsku, Pazaruvaj.com z Bulharska, Ceneje.si ze Slovinska, Jetfinije.hr z Chorvatska, Idealno.rs ze Srbska a Idealno.ba z Bosny.