Heureka vánoční průzkum: Peníze pod vánoční stromeček nepatří

22. 11. 2023 | Lucie Dlouhá

Vánoce a hlavně pak Štědrý den se nese v duchu rozdávání radosti ve formě dárečků. Někdy to s sebou ale přináší také zklamání z nesplněných přání. Není se však příliš čemu divit, u více než poloviny domácností totiž píšou dopis Ježíškovi pouze děti. Z vánočního průzkumu nákupního rádce Heureka vyplynulo, že nejčastěji lidé marně doufali v kolo, psa nebo koně.

Říká se, že nejkrásnější jsou Vánoce s malými dětmi, kterým září oči nadšením ze splněných přání. Ne vždy se však všechny vysněné dárky skutečně objeví pod vánočním stromečkem. Lidé, kteří odpovídali ve vánočním průzkumu nákupního rádce a cenového srovnávače Heureka nejčastěji marně čekali na zvířecí mazlíčky, přičemž s velkým náskokem jasně vedli psi a koně - dohromady si na ně marně myslela více než desetina odpovídajících, ale objevila se třeba i žirafa nebo opice. A nejspíš nepřekvapí, že zvířecí miláčky si častěji přály ženy, koně dokonce výhradně ženy.

“Poměrně častým nesplněným přáním bylo jízdní kolo nebo koloběžka, auto na dálkové ovládání a samozřejmě dlouholetá stálice, panenka Barbie nebo Baby Born. Ve výsledcích jsme objevili i pár opravdu zajímavých dětských přání, jako třeba vzduchovku nebo meč. Některá zas byla hodně specifická, jako třeba červený kabát nebo Ubrousku, prostři se,” vybírá zajímavosti ze získaných dat Michal Vodák, marketingový a obchodní ředitel Heureka Group a dodává: “Připomínkou toho, že pro každého nejsou Vánoce znamením rodinné pohody je to, že někteří si přáli nové rodiče nebo domov bez hádek.”

Ze získaných odpovědí je zřejmé, že naše vánoční přání se v čase příliš nezměnila, jen jsou technicky propracovanější. Autodráhy a vláčky nahradila auta na dálková ovládání nebo drony, místo stolních počítačů jsou herní konzole nebo herní notebooky, česací hlavy nahradily panenky. Evergreenem zůstávají stavebnice, zejména pak Lego. Nesmrtelnou klasikou jsou knihy  a “měkouši” alias měkké dárky, většinou s oblečením. Zajímavou inspirací z průzkumu může být třeba globus, skluzavka, brusle, hudební nástroje a nebo svetr, který nekouše a k tomu houpací křeslo. Hitem letošních Vánoc pak budou například i různé 3D hračky.

Za nesplněná přání si ale možná můžeme tak trochu sami. Z průzkumu mezi více jak 2 tisíci návštěvníky totiž vyplynulo, že dopis Ježíškovi píší ve více než polovině domácností pouze děti, a jen každý desátý dospělý. U třetiny respondentů pak dopis nepíše vůbec nikdo. Možná proto se pak zhruba dva z pěti respondentů uchýlí k finančnímu daru, ačkoliv dvě třetiny si myslí, že peníze nejsou vhodný vánoční dárek.

Zdroj: Průzkum nákupního rádce Heureka.cz, říjen 2023. 2030 zcela dokončených dotazníků.