Blíží se vrchol sezóny, otevření kamenných prodejen zákazníky z internetu nevyhnalo, listopad rostl v e‑commerce meziročně o 66 %

09. 12. 2020

Nákupy na internetu se blíží k letošnímu maximu. Tradičně nejsilnějšími dny sezóny bývají na internetu první a druhé prosincové pondělí. Uplynulý měsíc rostla česká e‑commerce meziročně o 66 %. „Prim u zákazníků hráli ověření a důvěryhodní obchodníci, výhodu měly e‑shopy s kamennými prodejnami,“ říká Tomáš Braverman, ředitel nákupního rádce Heureka.cz.

Oproti loňsku rostly meziročně nejvíc webkamery, bezdrátové nabíječky, oblíbené malování podle čísel a překvapivě také některé erotické pomůcky. Vyrostly také některé kategorie oblečení, především pro děti – šátky, kombinézy, rukavice, dětské ponožky a boty. Mezi nejvyhledávanější výrazy na Heurece se dostal harry potter, létající víla nebo adventní kalendář kinder. Není překvapením, že nejsilnějším dnem uplynulého měsíce na internetu byl Black Friday, tedy pátek 27. listopadu.

„Na listopadové e‑commerce byla hodně vidět tendence zákazníků nakupovat u obchodníků, které znají z offlinu a u kterých mohli využít kamenné prodejny pro osobní vyzvednutí zásilky,“ říká Tomáš Braverman z Heureky a pokračuje: „Ostatně, už během první vlny nám zákazníci v našem průzkumu potvrdili, že si během lockdownu vybírali spíše ověřené e‑shopy s certifikáty kvality a spolehlivosti. To souvisí samozřejmě s tím, že se na internet přesunuli i noví zákazníci, kteří ještě nemají s online nákupy takovou zkušenost.“

Podle Bravermana navíc tyto tendence sílí také s blížícím se Štědrým dnem. „Nikdo nechce objednat dárek a pak být pod stromečkem naštvaný, že nedorazil. I proto se zákazníci v tomto čase obrací ke kvalitním a ověřeným prodejcům,“ doplňuje Braverman.

Jeho slova potvrzuje také František Mikoška, obchodně marketingový ředitel skupiny HP TRONIC, do které patří značka DATART: „I přes zavřené prodejny a přesun nakupování na online jsme dokázali zachovat kvalitu služeb. V listopadu naši zákazníci velmi využívali naši službu Rychlart, tedy osobní vyzvednutí zboží na jedné z našich 107 prodejen do třiceti minut od objednání v e‑shopu. Nejvyšší hodnocení zákazníků na Heurece je pro nás velkou motivací a zároveň i důkazem, že jako multikanálový prodejce jdeme správným směrem.“

Významné oslabení neukazuje ani znovuotevření kamenných prodejen v prvním prosincovém týdnu. „V našich datech vidíme, že otevření obchodů zákazníky z e‑shopů nevyhnalo,“ dodává Tomáš Braverman.

Přehled nejvyhledávanějších výrazů na Heurece, Listopad 2020

dab radio