Hospodářské výsledky Heureka Group

01. 12. 2021

Skupina zastřešující cenové srovnávače v několika evropských zemích vykázala za uplynulý fiskální rok provozní zisk před odpisy (EBITDA)* 29,9 mil. eur (795 mil. Kč), což je v meziročním srovnání téměř 32% nárůst. Tržby (revenues) skupiny vzrostly z loňských 1,4 mld. Kč (54 milionů eur) na letošních 1,9 mld. Kč (70 milionů eur), co je meziročně 35 %. Skupina srovnávačů Heureka Group, působící na devíti trzích střední a východní Evropy, je se svou návštěvností 23 milionů uživatelů měsíčně a nabídkou z více než 55 tisíc internetových obchodů největším evropským srovnávačem a nákupním rádcem. Za hospodářský rok končící 31. 3. 2021 svoji pozici ještě posílila vlivem masivního růstu e‑commerce trhu, a to ve všech zemích, kde působí.

Kromě produktových inovací v klíčových kategoriích stojí za růstem skupiny také intenzivní práce na mezinárodním obsahu, práce na datových produktech napříč celou Evropou a některé akvizice. E‑commerce segment akcelerovala také pandemie koronaviru, především s ní spojená vládní opatření, která na pár měsíců prakticky zastavila kamenné nakupování. „Do online prostoru se přesunula drtivá většina nakupující populace, na což musely samozřejmě reagovat také kamenní prodejci, kteří byli nucení svou nabídku také přepnout do online prostoru, pokud to šlo,“ říká Tomáš Braverman, CEO Heureka Group.

V loňském roce byl úspěšně dokončen responzivní web, který splňuje náročnější požadavky uživatelů i e‑shopů. Neustále také pokračují práce na sjednocování tří platforem i katalogů v rámci budování největšího evropského marketplacu. „Jednou z prvních vlaštovek našeho marketplacu, která je vidět i na“ frontendu „, a vidí ji tedy už i zákazníci všech zemí Heureka Group, jsou automaticky překládané produktové recenze, kterých se nám podařilo na weby nasadit více než milion. To je pro zákazníky další obrovská pomoc při nákupním rozhodování,“ říká Tomáš Braverman, CEO Heureka Group.

Vlivem vysokých úrokových nákladů z emitovaných dluhopisů a přijatých úvěrů vykázala v loňském roce je skupina ztrátu -241 mil. Kč, která je oproti loňsku třetinová (-658 mil. Kč).

* Vypočteno na základě definice „Upravená EBITDA“ obsažené v Emisních podmínkách dluhopisů.